El projecte Biblio-CAP de Navarcles compleix un any receptant cultura per al benestar emocional de la ciutadania
El projecte Biblio-CAP -impulsat per la Biblioteca Municipal de Navarcles, que gestiona l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, i el Centre d’Atenció Primària (CAP) de Navarcles, de l’ICS Catalunya Central- compleix un any. El seu objectiu és receptar cultura als pacients que acudeixen al CAP: d’una banda, per millorar el benestar emocional i promoure l’accés gratuït i personalitzat a la informació, la cultura i el lleure; i, de l’altra, per incentivar la participació activa en l’àmbit cultural, proposant i difonent les activitats, tallers, xerrades i clubs de lectura organitzats per la biblioteca.
Durant aquest any s’han dut a terme diverses activitats amb la finalitat d’assolir aquests objectius. Una d’aquestes activitats ha estat el cicle “Cuidem-nos amb salut”, iniciat amb l'objectiu de sensibilitzar i educar la ciutadania sobre diferents temes relacionats amb la salut i el benestar emocional. En aquestes xerrades – taller hi han participat els nois i noies del casal d’estiu de Navarcles. S’han treballat temàtiques com la gestió emocional i l'autoestima, l’alimentació saludable, l’activitat física, la importància de la higiene bucal i els primers auxilis, amb la participació de cinc professionals del CAP Navarcles: la infermera de pediatria Roser Bru, el psicòleg i referent de benestar emocional i comunitari Iván Sánchez, el fisioterapeuta Magí Soler, la dietista-nutricionista Lídia Copoví i la higienista bucodental Núria Torrescasana.
D’altres activitats s’han realitzat dins l’Espai Criança per promoure la lectura i oferir espais de qualitat per a les famílies a través de la lectura i suport variat als pares i mares en temes de criança com és el projecte “Lletra petita”, que té com a objectiu implicar la comunitat que té cura dels infants en la promoció del gust per la lectura des del primer any de vida dels nadons, i potenciar que s'estableixi un vincle afectiu entre adults i petits al voltant del llibre, per millorar la relació entre pares i fills, estimular el plaer d'escoltar, d'imaginar i de crear, potenciar la capacitat d'observació, l'atenció i la concentració, i afavorir l'adquisició del llenguatge.
Des del centre de salut s’incentiva les famílies perquè participin en les activitats de l’Espai Criança, se les informa perquè prenguin consciència de la importància i els beneficis de la lectura en veu alta i també s’ha creat un punt d’extensió de la biblioteca al CAP amb contes per a petits lectors, que busca entretenir els més petits tant a la sala d’espera com dins de la consulta a través de la lectura i allunyant-los de les pantalles.
A més, amb el suport de la fundació navarclina Fesmana, s’han instal·lat a la sala d’espera del CAP diferents expositors amb llibres i revistes per als adults que esperen el seu torn. Així mateix, s’ofereix un servei especial de préstec domiciliari a la gent amb mobilitat reduïda o altres problemàtiques, des del CAP es fa difusió d’activitats, tallers i clubs que s’organitzen des de la biblioteca per facilitar la relació entre ciutadania, i es treballa conjuntament per reduir el sentiment de solitud no desitjada per exemple en persones grans amb problemes de mobilitat, persones amb malalties cròniques o persones que viuen en llocs apartats i que no poden desplaçar-se a les instal·lacions bibliotecàries.